Saturday, September 17, 2011

Beraya di Umah Maklong Auni..

Assalamualaikum..

Di bulan Syawal ni opkos la stori raya sane sini sinun kan? lagi-lagi ada cuti umum 1 malaysia... bederet 3 hari. memang ramai la yg amek kesempatan buat jemputan makan-makan.. time ni jela bleh jumpa kalo yg jarang2 dapat jumpa tu kan.. even aku dengan kakak aku yg dekat tu pon jarang jumpe, masing2 sibuk dgn hal keje.. cuma bila ada kumpul2 sefamily jumpa jugak...

so baru2 ni kakakku ade buat makan-makan raya a.k.a open house sket. takdela jemput ramai sgt, just kenalan terdekat dgn sanak saudara.. hari sabtu, masa tu cuaca mmg best, ujan jew.. sejukk.. best lepak sambil makan2.. hehe.. so tengok jelah gambo2 bawah ni yer..

Kami sekeluarga di open house maklong auni
They are cousins :)
Makanan yang terhidang

Tuesday, September 13, 2011

A Trip to Perlis

Adakah anda masih dalam mood raya? haa.. kali ni bukan nak cite p makan open house sane sini.last week p Perlis anta my sister masuk new semester.. pegi 2 kete.. amek ko.. orang biasa g se kereta je dah cukup.. ni sebab aku n family join the trip.. bukan selalu pon.. bulan 5 hari tu dah pegi amek dia, tp masa tu auni demam, so jalan tak berapa best la.. walopon dia masih boleh tersenyum ria masa tu, tp kesian la kan budak tak sehat, takleh la jalan bebanyak..
OTW ke Perlis, auni excited g jalan2..
Betolak kul 12 tghari gitu, sampai sane dlm 7 mlm.. nak dkt maghrib.. bape kali ntah benti kat R&R.. benti kat Sg Perak paling lama.. semayang, makan, tukar pampers, kuar duit dll.. macam2 ada kat situ.. tempat pon cantek.. i loikkee..

so kali ni pegi 3 hari 2 malam.. cewah mcm pegi becuti plak.. so langkah penjimatan ialah dengan menyewa Homestay... punyela banyak kat sane.. asal lalu je byk signboard.. tapi harga lebih kurang jew... semalaman dalam 120-200. so homestay yang aku duduk ni betul2 bandar kangar, dkt dgn mcm2 facilities.. rumah pon baru renovate, 3 bilik (2 air-cond).. 2 bilik air.. kat mane jumpe? kat www.mudah.my le jawabnye.. rumah sangat selesa, cantek, fully furnished.. mak bagi 4 bintang! keelaasss ko jahh..
Sila abaikan kesepahan yang ada
So malam 1st tuh, beli tapau je, kat food court Taman Sena Indah, Kangar. not bad.. bleh tahan.. tapi satu la perasan kat perlis ni, byk orang jual burger.. nape eh? pelik gak.. ada kesatuan ke ape? tapi ku tak beli pon, hubby je beli sebab teruja... tapi rasa biasa2 je.. ntah2 ada tempat yg best kat perlis kot? huhuh... beli tapau order makanan siam jer.. nasi grg USA, pattaya, paprik, grg kampung, tomyam...sume dah tak larat... lepas makan.. dummm tidoo..

Pagi2 bangun, abgku pegi pasar tani p beli nasik lemak.. sarapan mesti berat nak jalan2 kat Padang Besar pulak kan.. kene la ada tenaga..tp sebelum ni p anta barang misah, n amek barang kat asrama lama.. then amek plak my adik ipar kat poli,  join p padang besar..  kali ni pulun abis2.. so hasilnya.. dapat la beberapa item yang kebykannya dalam list.. ada jugak yg bkn dalam list.. biasa le tuh.. tak tau nak list ape, ape yg terpandang rasa perlu beli je.. antaranya baju auni, toto auni, toto hubby, baju tido ku.. ape lg ntah.. haa beg blk kampung.. kebykakn baju la.. so let the picca story the rest lah!!.. hehehe
Excited nak kuar g soping! hehe

Hostel My Sister - kecik bangett
OTW ke Padang Besar
Makan Time! Mine was Nasi Grg Belacan dgn Padped. Sedap woo
Dapat Minnie from CikDa.. Katak is from ayahhh
Dinner at Lynda Ikan Bakar, Kuala Perlis
Lastly before balik singgah beraya kat umah kawan my hubby, ashraf and his lovely wife, Fiza... dkt area kangar gak.. anaknye ensem2.. yang bongsu baru 5 bulan, tapi berat dah 8 kgs ++.. mak aii.. same besar dgn auni tuh. tokojut den.. hehehe.. then betolak balik ke sarang sampai umah dah malam... penattt..... tapii... puas hati sgt. thank u abang... i luv u sooo mucchh.. lepas ni g mane pulak??? hehehe..

Raya raya raya...

Salam aidilfitri sumer..

Alhamdulillah raya tahun ni encik husband ada bersama-sama meraikan hari yang penuh makna ini terutamanya sebab menyambut dengan si kecik auni tuh... 1st raya la ni sebab auni lahir kira-kira sebulan selepas raya.. raya kali ni seminggu kat kampung husband, cuma satu malam je kat kampung my parents.. tak jauh pon senegeri.. cuma lain daerah.. hehehe..derang tinggal kat homestay je sebab atok n nenek dah takde (rumah pusaka dah didiami oleh pakcikku)... nasib baik la pak sedara ku ada homestay so dia bg parents aku duk umah tu... dah 3,4 tahun mcm tuh.. time kasih bebanyak pada pokde ku..

Tapi tahun ni tak bergambar sgt.. ntah kenape .. en husband bwk DSLR dia tapi dah jarang pegang.. malas ke ape pon eden tak tahu... sudahnye sikit je la gambo yg ada.. ada kat kamera lain tapi post ni letak gambo dari enset jela.. nak mudah.. heheheh..

1 Syawal

2 Syawal

5 Syawal
Syawal 3 dan seterusnya dah tak amek gambo sangat dah.. huhu.. rasanye ade gamba tapi malas nak carik. upload mane yang terjumpe je ni.. apela punyee mmmaaa.... ape2 pon, i nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR DAN BATIN.

p/s : . sebenarnya hari raya pada 1 syawal je ye deknon.. takde istilah 'raya sebulan'..tul tak? he he hee...
ni kalo en suami baca takot tahun depan kene cut bajet baju raya jadi sepasang je sbb raya 1 hari je. haru la..!! ;P
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...