Thursday, March 22, 2012

Abah yang Terlantar Sakit

As Salam.. 

Bulan MAC dah nak sampai ke penghujung nye.. pejam celik pejam celik abah dah sebulan terlantar sebab accident bulan lepas.. terbabas masa bawak moto.. 2 tahun lepas jatuh dari siling.. retak tulang belakang dgn pergelangan kaki.. alhamdulillah dalam masa setengah tahun abah pulih.. tapi kali ni.. nampaknya agak teruk sikit sebab tulang pelvic dia beralih /patah yg mana satu tak sure.. tapi yang pasti dah menjalani 2x pembedahan pasang besi untuk pegang tulang tu supaya berada pada tempatnye.

Pembedahan pertama - pasang besi pada malam accident tu jugak.. sbb kalo dibiar lagi bahaya.. sbb area pinggul byk urat saraf.. dikhuatiri boleh mendatangkan komplikasi lain pulak.. Masa bedah kira2 3 jam.. full bius

Pembedahan kedua - besi yg dipasang dikeluarkan, kemudian pasang besi lain.sbb besi yang ada tu terlalu dekat dgn perut, so kalo abah nak duduk tersekat.. so kata doc pakar besi yg baru ni, yg mana kene letak deposit sbb diimport khas dari Italy yg bernilai kira2 12k. lebih selesa.. dan abah boleh la duduk.. Masa bedah kira2 4 jam.. pon full bius..

Kesiannnya tengok keadaan abah.. dgn ada penyakit kencing manis, darah tinggi dan lelah.. lagi memerlukan perhatian lebih.. tp alhamdulillah setakat 2 pembedahan tu sumenye ke arah positif.. yelah hampir sebulan duduk kat spital, nurse2 and doc pantau kita pon taklah risau sangat..

tapi minggu lepas doc suh discharge.. sbb sume pon tahu mcm mane keadaan spital Klang tu.. ramai sgt.. padat.. kitrorg risau sbnrnye nak bawak balik, sbb lepas ni kene pantau sendiri.. dengan kekurangan peralatan bantuan, medical equipment.. so kami pon pakat la beradik beli / sewa pape yg patut.. masa discharge kene sewa ambulans sbb abah tak bleh duduk lama2.. yelah kan pasang besi kat area pinggul.. of cos la tak selesa atau mungkin sakit..

so sekarang ni abah ada kt umah kakak kat kajang... before ni masa abah sakit jatuh siling tu duduk umah aku.. so peralatan mcm tongkat, bekas urin, kerusi roda, adult pampers.. sume dah ada.. cuma kali ni kene tambah lagi, so aku belikan glucometer.. member ku suggest beli brand Optium sbb majoriti hospital guna.. mmg senang la.. tp agak pricey la.. then tiap malam abah kene cucuk insulin.. luka bedah kene cuci hari2 atau selang sehari.. lap badan..ubat kene makan.. makan kene bersuap sbb tangan abah tak kuat lagi nak pegang barang..and basically most of the time dia baring je.. so skang ni tengah  nak cari katil macam kat spital tu. nak sewa je.. tapi tak jumpe lagi.. sebab abah kate dia lenguh2.. owh ya Allah kau kuatkanlah semangat abah dan juga anak-anaknye supaya dapat mengharungi ujianmu ini.. dan mak lah penjaga yang paling setia siang malam jaga abah.. malam2 abah lenguh, mintak di urut.. lapa.. sungguh besar pengorbanan mak.. masa dulu jaga anak, sekarang jaga suami pulak.. kau berikanlah juga kekuatan dan semangat pada ibuku.. amin...

mmm.. dalam pada berita sedih ni, dapat juga berita gembira, tiba2 hubby sms bagitau dia balik arini.. happy sebab kejap je p keje.. seminggu.. biasa berbulan.. tapi tak lama pon lepas seminggu p keje balik.. but at least better ada dari tiada kan..

so kengkawan, mohon sama2 doakan semoga abah ku segera sembuh.. dan kesihatannya bertambah baiik... terima kasih pada semua yg beri perhatian pada keadaan abah..

Jumpe lagi.. daa

Thursday, March 15, 2012

Bangi - Serdang - Putrajaya

Gambar Hiasan - Google
Bermula semalam.. tinggallah aku dengan auni untuk beberapa ketika.. huhuh..
tapi kali ni tak berulang Klang - Putrajaya sebab rumah mak takde orang.. ada kat spital lagi,
ayah still kat wad ortopedik. So kali ni menumpang rumah kakak di Bangi.. berulanglah ku dari Bangi ke Serdang pagi2 sebelum boleh pergi keje.. Sebab auni sekarang di jaga oleh nenek saudaranya.. alhamdulillah lega satu hal dah ada orang bleh jagakan.. cuma dari segi perjalanan hari2 memang agak memenatkan sebab tak sejalan.. macam berpatah balik.. kalo dikira jumlah perjalanan ulang alik hampir mencecah 60 kilometer sehari.. tapi dasat lagi kalo berulang klang.. dalam 2x ganda lagi.

apa2 pun aku still bersyukur.. inilah rencah kehidupan.. malam tadi tak dapat tidur sebab tempat baru kan.. auni pon sama.. menangis je sebelum tido.. agaknye teringat ke ayah dia.. sebab dia sangat rapat dgn ayahnye. huk3.. nak sejam jgk melalak.. lama2 tertido.. last2 mamanye yang tak boleh lelap.. sedar2 dah nak 2 pagi jugak terkelip2.. pastu mmg tak lena la.. datang ofis kepala weng2 lagi.. harap malam ni tidurku lena..

mula merindui kekasih hatiku..

(-_-)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...