Saturday, September 22, 2012

Monday, September 3, 2012

Pengalaman Yang Kedua Kali!

Assalam..

wahh dah masuk bulan September dah rupanya. raya pon dah hari yang ke berapa dah kan.. lama dah rupanya blog ku ini bersawang.. akhirnya terpanggil untuk kasi update sket.. sebab sekarang ni dalam mode 'Pantang' lagi.. baru 19 hari.. alhamdulillah dah rasa sehat sket.. rasanye boleh dah jalan-jalan ni. hahaha.. alasan nak excuse dari pantang? owh no no.. big boss marah nanti.. hee

so 2nd child ni memang dah plan nak beranak kat private.. tercapai jua keinginanku itew.. time kasih la pada mr hubby dari sume segi.. tapi kisah bersalin aku yg 2nd ni alhamdulillah agak steady.. sebab? haa sbb tarikh tu dah doc yang tetapkan.. overdue 3 hari dah suh admit.. sebab doc nak bercuti raya la tuh.. aku pon ok je.. pastu aku tak rasa sakit bersalin langsung! erk?? steady tak? steady la sangat kannnn ;P

so pada 15hb Ogos adalah harinya, pagi2 kul 8 dah sampai KPJ Kajang.. pegi kaunter, "Cik, saya kene admit arini, ni kadnya". Staff tu tanye balik, "Bersalin normal ke?".. erkk... aku terdiam kejap.. errr Insyaallah aku jawab.. dalam hati aku kate, tak bersalin lg mane tau normal ke idak.. so lepas tunggu dia daftar itu ini, aku n hubby terus di bawa masuk ke labour room. wahh.. cantek nye bilik ni.. so aku kene tggu doc, nurse suh tukar baju baring2 dulu.. masuk ubat bagi berak.. tak lama terus nak menuju ke toilet.. kasi clear sume yg ada kan..

pastu nurse pasang la alat kat perut tu.. apa nama pon aku tatau.. tp utk tengok contractionla.. lepas sejam dia cek, katenye dah ada regular contraction. aik?? aku tak rasa pape pon.. nurse senyum je.. pastu dia kate nk cek jalan..9 pagi, 4cm dah.. haa? aku tekejut sekali lg.. tp.. saya tak rasa pape pon.. so dia kate.. nampaknye tak payah la induce ye puan.. aku pon rasa lega.. lepas tu tak lama baru contraction sket.. mcm sakit period je.. bleh borak2 gelak2 dgn hbubby.. nak dkt kul 11 baru la doc dtg.. cek jalan.. katenye dh 6cm.. dia pon terus pecahkan air ketuban.. setakat tu tak rasa pape lg.. cuma katenye bukaan akan lebih cepat.. sbnrnye dalam hati nk try amek epidural.. ntah kenapa aku nak jugak amek. hubby plak kate tak kesah.. tp nurse tu ckp terpulang, tak amek pon takpe sbb dia kate aku mesti tak lama sakit.. sbb dia tgk jalan cepat buka. last2 aku amek jugek. (saja nak menghabihkan beras je) huhuh... cucuk kat tulang belakang ni ha.. terasa kebas dari pinggang ke kaki. sakit contraction tak rasa lgsung smpai la full dilation dalam kul 1 lebih.. bile baby dah kat pintu, terasa mcm ala2 sembelit baru la ada rasa sakit sket.. pehh memang sonok la amek epi ni.. tp orang kate ada kesan.. aku tak tau la mcm mane, tp mungkin sekali ni jela aku amek.. gatal nak menerai.. hihih... dalam 2x teran kuarla puteri ku yg ke-2 yg diberi nama... Aufa Sakinah..

Alhamdulillah sumenye berjalan lancar.. dipermudahkan.. syukur.. keesokannya baru la discharge.. berpantang plak kat rumah sendiri.. mak abah ku datang hari ke-3..  so sempatla hubby tolong uruskan orang 'baru' dengan jaga orang pantang.. time kasih abg.. ayg kalo boleh nak abg jaga sampai abis pantang.. tp mak nak jugak tolong.. kiranye selamat la abg kali ni.. he he he... tengokla lain kali ke, sila jangan lepaskan peluang yer. hahaa..

owh ok la.. dah panjang berjela dah ku cite.. layan gamba plak yer.. Selamat Hari Raya ye sume.. Maaf Zahir dan Batin.. (walopon aku tak berayaa.. tengok jela orang makan sedap2. huhuhuhu)

Labour Room

Lepas Deliver

My 2nd Princess - Aufa Sakinah


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...